"And Just Like That" Recensie door Fabian van der Gijze: "Is het 2e Seizoen écht zo woke?"

TV en Series
woensdag, 28 juni 2023 om 16:40
lioapeb0raf1oee2pxtdpytddfh
Goed nieuws voor “Sex and the City” & “And Just Like That”-fans. “And Just Like That” seizoen 2 is namelijk sinds 22 juni te streamen op HBO Max. Samen met mijn vriendin besloot ik naar de HBO-première te gaan van de eerste twee afleveringen om te kijken of ze de hype rondom “Sex and the City” kunnen evenaren.
Voor mij was dit seizoen het eerste wat ik zag in deze reeks. Persoonlijk heb ik mij nooit eerder echt geroepen gevoeld om dit te kijken. Waarschijnlijk zit dan toch die 'mannelijkheid' in de weg. Mijn vriendin daarentegen kon haar geluk niet op toen ze hoorde dat er een nieuw seizoen uitkwam. Of ik naar de première wilde was toen ook geen keuze meer. We moesten er naartoe!
In alle eerlijkheid kan ik nu ook melden dat ik geen spijt heb van mijn bezoek aan Pathé Tuschinski. De première op zichzelf was niet zo spannend. De serie was namelijk al voor aanvang van de première te streamen. De serie heeft mij daarentegen wel echt positief verrast. Dat de serie wat meer gericht is op vrouwen werd bevestigd, maar ik heb mezelf echt meerdere keren betrapt op hardop lachen. Het was vermakelijk en het keek heel makkelijk weg. Het feit dat ik nog geen eerdere kennis had op het gebied van “Sex and the City”, zat mij ook totaal niet in de weg. Het verhaal vertelt zich gelukkig vanzelf.
ompzr5w6oomw0e10ayslko7oghm scaled
Still 'And Just Like That' via TMDB

Is "And Just Like That" te Woke?

Online las ik van tevoren veel reacties dat het 2e seizoen misschien te woke was geworden. Ik snap waar dit vandaan komt, maar eerlijk gezegd stoorde ik me hier totaal niet aan. Het lag er niet te dik bovenop. Op verschillende momenten is duidelijk een LGBTQ+-randje te zien, maar dat past eerlijk gezegd wel bij de stad New York en komt daarom ook niet geforceerd over. Daar moet alles juist hip en trendy zijn, en het liefst doe je je ook net iets beter voor dan in werkelijkheid het geval is. Tegenwoordig voelt het woke-gehalte in bepaalde films en series soms veel te geforceerd en gedwongen aan, maar daar hoef je bij “And Just Like That” dus niet bang voor te zijn.

Waar gaat de serie over?

Dit seizoen draait om de het leven van zeven vrouwen. Waar de ene vrouw al helemaal in het gezinsleven zit, wil de andere vrouw alleen seks en verder niets. Het seizoen begint dan ook direct met het seksleven van de hoofdpersonages. Licht overdreven, maar de toon werd direct gezet. Door dit begin wist ik direct hoe iedereen was en met wie ze het deden. Die informatie komt tijdens het kijken van de serie zeker nog van pas.
De hoofdpersonen staan allemaal op een bepaald punt in hun leven, met uiteraard de nodige obstakels. Je volgt ze en bouwt op deze manier een band op met de vrouwen. Zo zit de ene met haar schoonmoeder in de maag, terwijl de ander twijfelt over haar liefdesleven. Dit hebben ze gelukkig erg herkenbaar kunnen filmen waardoor de humor vanzelf ontstaat. Dit merkte we dan ook goed terug in de zaal.
Fashion en seks staan nog steeds centraal in de serie. Ik heb echter wel gehoord dat “And Just Like That” wat meer aansluit bij onze tijd. Sex and the City was vroeger erg baanbrekend, terwijl dat tegenwoordig al wat meer normaal gevonden wordt. Deze serie lijkt hetzelfde baanbrekende gevoel te proberen te bereiken, waardoor er mogelijk dus voor sommige mensen het woke-gehalte als vervelend kan worden ervaren.

Conclusie

Tot mijn verbazing wordt seizoen 2 online net als het eerste seizoen niet goed ontvangen. Zo is geen van de twee afleveringen beoordeeld met meer dan een 6. Aflevering één mag het doen met een 5.3 en aflevering twee krijgt maximaal een 5.7. Persoonlijk zou ik dit seizoen tot zover een 6.6 geven. Het is vermakelijk, makkelijk te volgen en als partner is het geen grote straf om mee te kijken met je vrouw of vriendin. Misschien waren de mensen die een lage beoordeling gegeven hebben gewoon niet de juiste doelgroep voor de serie. Mijn vriendin beoordeelt de serie dan ook net iets hoger, namelijk met een 7.5. Uiteindelijk is zij naar mijn gevoel ook voornamelijk de doelgroep die de makers hebben willen bereiken.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!