Iraanse regisseur Saeed Roustaee krijgt zes maanden cel voor vertoning van "Leila's Brothers" op Cannes Filmfestival

Films
donderdag, 17 augustus 2023 om 10:57
auatn5bd2ajtpyynjl5asarsrqi
De Iraanse filmmaker Saeed Roustaee heeft ondervonden wat het is om de wrange nasmaak van onderdrukking te proeven. Recentelijk heeft de rechtbank in Iran hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. Zijn film "Leila's Brothers", die vorig jaar op het Filmfestival van Cannes werd vertoond, werd verboden vanwege wat men beweert als "propaganda tegen het islamitische systeem".
tn7pfutfvo6huu7eqjtie4izrs1 1140x570
Still 'Leila's Brothers' via TMDB

Leila's Brothers

"Leila's Brothers" sleept je mee in het hartverscheurende verhaal van Leila en haar familie, die in Teheran vechten tegen economische tegenspoed. Op haar 40e heeft Leila haar leven gewijd aan het zorgen voor haar ouders en vier broers. Te midden van een land dat verstrengeld is in internationale sancties, wordt het gezin voortdurend geconfronteerd met conflicten en bedolven onder schulden. Maar Leila heeft een plan: ze wil een familiebedrijf starten. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze dat haar vader, Esmail, een erfstuk bezit dat een compleet nieuwe wending aan de situatie geeft.

Kunst als kracht tegen onderdrukking

De makers van "Leila's Brothers" hebben moedig geweigerd om hun film aan te passen aan de eisen van het ministerie van cultuur. Hun vastberadenheid om hun artistieke integriteit te behouden, zelfs in het aangezicht van onderdrukking, spreekt boekdelen over de kracht van kunst als een middel om de waarheid te spreken en de realiteit onder ogen te zien.
De straf die Roustaee en Noruzbegi is opgelegd, toont aan dat hun onafhankelijke geest en creatieve expressie niet passen binnen het kader van politieke controle. De zes maanden gevangenisstraf en het verbod op hun film zijn pijnlijke herinneringen aan de beperkte vrijheid die Iraanse kunstenaars en filmmakers ervaren.
De zaak van Saeed Roustaee is een sombere herinnering aan de beperkingen van vrijheid van meningsuiting en artistieke expressie in Iran. Laten we hopen dat zijn vastberadenheid en die van vele anderen uiteindelijk zullen bijdragen aan een toekomst waarin creativiteit en vrije meningsuiting kunnen floreren zonder angst voor onderdrukking.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!