Rocklegende en tv-icoon Ozzy Osbourne op 76-jarige leeftijd overleden

Overig
dinsdag, 22 juli 2025 om 21:00
24ur1OYquOIij9zuybU4H8zTgIo
De wereld neemt afscheid van een rocklegende. Ozzy Osbourne is dinsdag na een jarenlange strijd tegen de ziekte van Parkinson, op 76-jarige leeftijd overleden. zo bevestigde de BBC op basis van een verklaring van de familie Osbourne. “Hij was bij zijn familie, omringd door liefde,” staat in het bericht. “We vragen iedereen onze privacy te respecteren.”
Ozzy Osbourne werd geboren als John Michael Osbourne in Birmingham, Engeland. Hij verwierf wereldfaam als de zanger van Black Sabbath, de band die tussen 1969 en 1979 het geluid van heavy metal definieerde. Hun duistere, logge riffs en teksten vol demonologie en existentiële angst vormden het blauwdruk voor generaties metalbands. De eerste platen, Paranoid, Master of Reality, Black Sabbath, zijn nog altijd klassiekers binnen het genre.
In 1979 werd Osbourne uit de band gezet vanwege zijn excessieve drugsgebruik. Wat voor anderen het einde van een carrière zou zijn, betekende voor Ozzy juist een nieuw begin. Hij startte een solocarrière die zelfs commercieel succesvoller werd dan zijn tijd bij Black Sabbath. Met albums als Blizzard of Ozz en Diary of a Madman en met gitaristen als Randy Rhoads en Zakk Wylde in zijn band, groeide hij uit tot een icoon van de jaren ’80.

Het gezicht van Ozzfest en MTV

In de jaren ’90 zette zijn vrouw Sharon Osbourne Ozzfest op, een reizend metalfestival met Ozzy als middelpunt. Het evenement werd een mijlpaal voor metalheads en bracht tientallen succesvolle bands samen, waaronder Slipknot, System of a Down en Korn.
Maar Ozzy’s imago kreeg een verrassende wending begin jaren 2000. Met The Osbournes werd hij hét gezicht van de eerste generatie reality-tv. MTV bracht de chaotische gezinsdynamiek van de Osbournes, Ozzy, Sharon, Kelly en Jack, in de huiskamers van miljoenen mensen. De serie groeide uit tot een cultureel fenomeen, waarbij Ozzy’s mompelende uitspraken en verloren loopjes door het huis legendarisch werden.

Een bescheiden acteercarrière

Naast muziek en televisie dook Ozzy sporadisch op in films. Zo sprak hij de stem in van het hert Fawn in de animatiefilm Gnomeo & Juliet (2011), een humoristische remake van Shakespeare’s klassieker, geproduceerd door Disney’s Touchstone Pictures. Zijn bijdrage was bescheiden, maar leverde veel sympathie op bij een jonger publiek.
Opvallend is dat Ozzy bijna een rol had gespeeld in Pirates of the Caribbean: At World's End. Zijn vrouw Sharon onthulde later dat hij was gevraagd om auditie te doen voor de rol van Captain Teague, de vader van Jack Sparrow. Die kans liet ze schieten, iets wat ze later “haar grootste fout” noemde. De rol ging uiteindelijk naar Rolling Stones-gitarist Keith Richards.

Een erfenis in riffs, rebellie en realness

Twee weken voor zijn dood stond Osbourne nog op het podium tijdens “Back to the Beginning,” een eerbetoon aan Black Sabbath in hun thuisstad Birmingham. Bands als Metallica, Pantera en Alice in Chains bewezen de legendarische band en frontman de laatste eer. Het bleek Ozzy’s zwanenzang.
Ozzy Osbourne laat een onuitwisbare erfenis achter. Als muzikant vormde hij het fundament van heavy metal. Als tv-persoonlijkheid bracht hij het genre naar nieuwe generaties. Als mens was hij onvolmaakt, grillig, maar ook warm en oprecht.
Zijn leven was een wervelwind van roem, controverse en liefde. En hoewel hij zichzelf ooit “de man die nooit zou sterven” noemde, blijft zijn stem voortleven. In muziek, herinneringen en de eindeloze echo van een genre dat hij hielp vormgeven.
Rust zacht, Prince of Darkness.

Blijf op de hoogte van jouw favoriete films en series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete films, series en games, word lid van onze Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!
Plaats reactie