In het Verenigd Koninkrijk is er een debat opgelaaid over de mogelijke strafbaarstelling van opzettelijke verkeerde aanduidingen van transgender individuen. De Britse Labour-partij overweegt de invoering van wetgeving die het misgenderen van transpersonen tot een haatmisdrijf zou kunnen maken, met gevangenisstraffen als mogelijke straf.
Deze kwestie kwam voor het eerst aan het licht via een bericht van het Britse nieuwsplatform
The Daily Mail op 14 oktober. Volgens dit bericht zou het doel van Labour zijn om "opzettelijk iemand aanduiden met 'verkeerde' geslachtsaanduidingen" te bestraffen met gevangenisstraf, met als doel om haatmisdrijven tegen transpersonen krachtiger aan te pakken.
J K Rowling Whitehouse
Het voorstel van Labour om de straffen te verzwaren voor misbruik en geweld gericht tegen transpersonen en dit te classificeren als "verzwarende misdrijven" bracht hevige reacties teweeg. Deze voorgestelde verandering zou transfoob misbruik op één lijn brengen met aanvallen en pesterijen gemotiveerd door haat op basis van ras of religie, wat momenteel kan leiden tot gevangenisstraffen van maximaal twee jaar.
Tijdens het Labour-partijcongres maakte de Labour-partij duidelijk dat zij van plan zijn om de strafbaarstelling van het verkeerd aanduiden van gender op de politieke agenda te zetten. Labour streeft ernaar de wet te versterken om ervoor te zorgen dat daders van anti-LGBT+ haat niet langer lagere straffen kunnen ontlopen. Bovendien is er een plan om 13.000 extra buurtagenten aan te werven om de veiligheid voor iedereen te vergroten.
Deze kwestie heeft ook de aandacht getrokken van de bekende auteur J.K. Rowling, die zich al eerder heeft uitgesproken over transgenderrechten en genderidentiteit. Rowling bracht haar standpunt naar voren in een Twitter-gesprek op 17 oktober, waarin ze de stellingname van een afbeelding uit 2018, waarop de woorden 'Herhaal na mij: Transvrouwen zijn vrouwen' werden geprojecteerd op de kantoren van het Britse Ministerie van Justitie,
eenvoudigweg beantwoordde met "Nee."Ze verklaarde dat ze liever twee jaar gevangenisstraf uitzit dan gedwongen wordt tot "gedwongen ontkenning van de realiteit en het belang van geslacht." Ze voegde eraan toe dat ze een rechtszaak verwelkomt, omdat die waarschijnlijk "plezieriger zal zijn dan ooit op een rode loper." De uitspraak van J.K. Rowling heeft de discussie rond dit gevoelige onderwerp verder aangewakkerd en doet vragen rijzen over de balans tussen vrijheid van meningsuiting en de bescherming van genderidentiteit en rechten in het Verenigd Koninkrijk.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!