The Nerd Shepherd

Korte film die het begin markeerde van de Saw-franchise trekt opnieuw veel interesse

Korte film Saw

Met de recente release van “SAW X” staat de Saw-franchise opnieuw volop in de schijnwerpers. Deze angstaanjagende reeks heeft wereldwijd een enorme schare fans vergaard, en het karakter Billy the Puppet is uitgegroeid tot een icoon in de horrorfilmwereld. Maar hoe is dit alles begonnen? De oorsprong van de sadistische spellen waaronder de karakteristieke ‘Reverse Bear Trap’ gaat terug naar een bescheiden korte film, die uiteindelijk leidde tot de fenomenale Saw-franchise zoals we die vandaag de dag kennen.

Het verhaal van de Saw-franchise begon met twee jonge filmmakers, James Wan en Leigh Whannell, die hun liefde voor horror deelden. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Royal Melbourne Institute of Technology en smeedden een hechte vriendschap. Het was hun gezamenlijke passie voor horror die de vonk deed overslaan en uiteindelijk leidde tot de geboorte van de Saw-franchise.

LEES OOK | Recensie: “Saw X” – Uniek, Verfrissend en Ouderwets Luguber

Recensie SAW X
Still 'SAW X' via TMDB

In een interview uit 2010 vertelde Whannell hoe Wan tijdens hun studie een korte film met de titel “Zombie Apocalypse” in een van hun lessen vertoonde. Het idee van interesse in horrorfilms werd door velen belachelijk gemaakt, maar deze twee studenten waren vastbesloten om iets bijzonders te creëren. Na hun studie besloten ze hun beperkte financiële middelen samen te voegen en een korte film te maken voor een project waar ze volledig in geloofden.

Het was eind jaren ’90, een tijd waarin onafhankelijke en low-budget films steeds populairder werden. Wan en Whannell raakten geïnspireerd door het succes van “The Blair Witch Project” en beseften dat ze met minimale middelen en een flinke dosis creativiteit een krachtige film konden maken. Deze gedachtegang leidde tot de conceptie van “Saw .5,” de korte film die de kiem legde voor alles wat zou volgen.

Still "The Blair Witch Project" via TMDB
Still "The Blair Witch Project" via TMDB

Het oorspronkelijke idee voor “Saw” verschilde aanzienlijk van het uiteindelijke product. Voordat het verhaal zich afspeelde in de bekende industriële badkamer, overwogen Wan en Whannell om twee mannen vast te zetten in een lift en de film te laten zien vanuit het perspectief van beveiligingscamera’s. Het doel was om kosten te minimaliseren, maar tijdens het schrijven ontstond een volledig script dat het begin markeerde van een onvergetelijke reis.

Met een script in handen wilden Wan en Whannell hun visie verwezenlijken en bewijzen dat ze iets unieks konden creëren. Om investeerders te overtuigen, besloten ze een cruciale scène uit het script op te nemen. Met hun bescheiden budget maakten ze een 9 minuten en 46 seconden durende kortfilm, die ze op dvd brandden en meenamen naar Hollywood. De iconische ‘Reverse Bear Trap’-scene, waarin Amanda (gespeeld door Shawnee Smith) zich bevindt, fungeerde als hun visitekaartje.

Saw
Still 'Saw' via TMDB

Tijdens het schrijven van het script lieten Wan en Whannell zich inspireren door persoonlijke ervaringen. Whannell, geplaagd door aanhoudende migraine, begon na te denken over de behandeling van terminaal zieke patiënten in de medische wereld. Deze gedachten leidden tot de creatie van het personage John Kramer, alias Jigsaw. Wan’s inspiratie voor de sadistische methoden van Jigsaw kwam van een bizarre echte seriemoordenaar.

Het is bijzonder interessant om te zien hoe de franchise oorspronkelijk is ontstaan en hoe het erin geslaagd is uit te groeien tot een van de meest populaire horrorfranchises van onze tijd. We zijn niet de enigen die er zo over denken, aangezien de video steeds vaker opduikt via sociale media en de interesse van fans opnieuw heeft weten aan te wakkeren.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen