Fiod en Openbaar Ministerie ontmantelen illegale IPTV-dienst: "Niet alleen het aanbieden, maar ook het kijken naar illegale IPTV is strafbaar"

Overig
dinsdag, 23 mei 2023 om 18:08
streaming services african american man using rem 2022 11 04 05 11 10 utc scaled
De Fiod (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en het Openbaar Ministerie hebben recentelijk een belangrijke stap gezet in de strijd tegen piraterij door een illegale internet tv-dienst, ook wel IPTV genoemd, te ontmantelen. Deze dienst bood gebruikers de mogelijkheid om voor slechts 10 euro per maand toegang te krijgen tot meer dan 10.000 tv-zenders, inclusief films en series van populaire streamingplatforms zoals Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland en ESPN.
Volgens de Fiod werd deze illegale tv-dienst voornamelijk verkocht via belwinkels, waar klanten contant konden betalen voor een abonnement. De dienst werd gehost vanuit een datacenter in Den Helder. Als gevolg van het onderzoek zijn er in totaal vier personen gearresteerd, waarvan twee in Den Helder en twee in Almere. Europol, de Europese politiedienst, schat dat deze tv-service meer dan een miljoen gebruikers in heel Europa had.
"Vandaag hebben we het datacenter stilgelegd en doorzocht. Vanaf nu werken de IPTV-abonnementen niet meer," verklaarde de Fiod. "Hoewel de technologie achter IPTV, het bekijken van televisie via internet, op zichzelf legaal is in Nederland, is het strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten waarmee films, series en programma's worden bekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald."
Het aanbieden en gebruiken van illegale IPTV-abonnementen schendt de rechten van filmmakers, programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations. "Niet alleen het aanbieden, maar ook het kijken naar illegale IPTV is strafbaar," benadrukte de Fiod.
Het onderzoeksteam van de Fiod vermoedt dat de opbrengsten van deze illegale IPTV-dienst grootschalig zijn witgewassen. Als gevolg hiervan zijn bedrijfspanden in Den Helder, Almere en Hengelo, evenals woningen in Amsterdam, Almere, Enschede, Den Haag en Den Helder doorzocht op de aanwezigheid van contant geld. Administratie, bankrekeningen, vijf auto's, computerapparatuur en aanzienlijke hoeveelheden contant geld zijn in beslag genomen.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook en Twitter!