Zweedse Netflix-film gebaseerd op geprezen roman van Ann-Helén Laestadius nu te zien

Films
vrijdag, 12 april 2024 om 11:00
21apr23 238 carl johan utsi netflix
Netflix verwelkomt vanaf vandaag zijn nieuwste aanwinst op het streamingplatform: Stolen (Stöld), een Zweedse dramafilm gebaseerd op de geprezen roman uit 2021 van Ann-Helén Laestadius. Geregisseerd door Elle Márjá Eira in haar debuut als regisseur, belooft Stolen een boeiend verhaal te worden dat thema's van cultureel erfgoed, milieucrisis en de botsing tussen traditie en moderniteit met elkaar verweeft.
Geplaatst tegen de achtergrond van de Sami-gemeenschap in Zweden, volgt Stolen het pad van Elsa, vertolkt door de getalenteerde Elin Oskal, terwijl ze worstelt met de uitdagingen van het behouden van haar inheemse identiteit in een wereld die steeds meer wordt aangetast door xenofobie en milieudegradatie. Terwijl klimaatverandering hun manier van leven bedreigt en eeuwenoude tradities van rendierhoeden op het spel staan, bevindt Elsa zich aan het front van een strijd om haar erfgoed en thuisland te beschermen.
Elle Márjá Eira, zelf van Sami-afkomst, drukt haar stempel met deze debuutfilm, waarbij ze nauw samen heeft gewerkt met de Sami-gemeenschap gedurende het productieproces. "Het is ongelooflijk mooi om mijn eigen taal, Sami, op de set te kunnen spreken," deelt Eira in gesprek met Netflix, waarbij ze de betekenis benadrukt van het heroveren van culturele verhalen en het versterken van inheemse stemmen in de mainstream media.
De gloednieuwe Zweedse film is vanaf vandaag te zien op Netflix. Bekijk hieronder de officiële trailer.
Voor Laestadius is het zien van haar roman omgezet in een visueel verhaal een langgekoesterde droom die uitkomt. "Ik ben in de wolken!" roept ze uit, haar dankbaarheid uitend jegens Netflix voor het versterken van het Sami-verhaal op een wereldwijde schaal.
De officiële beschrijving van het boek luidt: “In Stolen portretteert de bekroonde schrijfster Ann-Helén Laestadius de strijd van een jonge vrouw om haar inheemse erfgoed te verdedigen in een wereld waar xenofobie toeneemt, klimaatverandering de rendierhouderij bedreigt en jongeren ervoor kiezen zelfmoord te plegen te midden van collectieve wanhoop. Maar de roman legt ook de spanningen bloot die ontstaan wanneer moderne ideeën botsen met een traditionele cultuur met diepgewortelde patriarchale structuren.”
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!