Recensie: "Past Lives": Liefde, Lot en een LAT-relatie

Films
maandag, 11 september 2023 om 20:16
ijoncj9jxinuehtfvuxmq4ddpnd

De Ontroerende Reis van Hae Sung en Nora Moon

Door de eerste voorzichtige jubelverhalen van recensenten die de Zuid-Koreaans/Amerikaanse film “Past Lives” eerder hebben mogen zien op diverse filmfestivals wereldwijd en daaraan gekoppelde vrij enthousiaste nieuwsberichten, weet deze arthouse-film al genoeg bioscoopbezoekers te trekken gedurende de diverse voorpremières in Augustus en September.
Doch als filmliefhebber werd ik al enigszins sceptischer toen onverwachts de film door de filmdistributeur werd uitgesteld van begin september naar begin oktober. De vrij volle September-filmagenda is geen argument wat lang stand houdt. Er is meer aan de hand rondom deze arthouse-titel dan alleen een (on)nodige verschuiving naar een latere verschijningsdatum naar mijn idee, maar wie ben ik? – Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat (te) weinig bioscoopprogrammeurs vertrouwen hebben om deze film (lang genoeg) te laten draaien in genoeg zalen zoals de distributeur dat zou willen zien.
4sa1zl0d0x9dfrfkqudy7z5uzmt 1140x570
Still 'Past Lives' via TMDB

Een Jarenlange Zoektocht

De film “Past Lives” gaat over de jeugdliefde tussen Na Young en Hae Sung die elkaar gedurende 20 jaar niet of nauwelijks spreken doordat het meisje en later de jonge vrouw Na Young op haar 12e met haar familie emigreert van Seoul naar New York City. Terwijl Hae Sung achterblijft in Seoul om daar zijn leven verder op te bouwen. In New York City neemt Na Young de verwesterde naam Nora Moon aan en begint een carrière als schrijfster. Doordat Na Young haar naam verwestert en geen contact meer heeft met Hae Sung begint voor Hae een jarenlange zoektocht naar zijn jeugdliefde.
Na ongeveer 12 jaar stuit Na Young toevallig op een bericht waarin Hae Sung aangeeft haar te zoeken. Dit leidt tot een hernieuwde poging om hun langeafstandsrelatie via internetverbindingen nieuw leven in te blazen. De kalme muziek, de serene beelden van Manhattan en het bedaarde tempo van deze romantische film zullen zeker in de smaak vallen bij sporadische kijkers en degenen die minder kritisch zijn in het filmhuis.
9jvjctefkkdtarqddkxqmctqvfx 1140x570
Still 'Past Lives' via TMDB

Oppervlakkig Liefdesverhaal

Zelf vond ik het romantische verhaal tussen Na Young, Hae Sung, en haar Joodse echtgenoot Arthur Zaturansky - met wie Na Young trouwt tijdens de decennialange 'scheiding' van Na Young en Hae Sung - te oppervlakkig en weinig diepgaand. Het lijkt erop dat ze na 20 jaar nog steeds gevoelens voor elkaar hebben, maar ze blijven slechts aan de oppervlakte van hun relatie krabbelen zonder echt de diepte in te gaan.
Na een originele openingsscène in een bar volgt een ontspannende presentatie van de jeugdvrienden gedurende hun schooltijd in Seoul. Vervolgens worden er drie tijdsprongen gebruikt om het verhaal over een lange periode te vertellen. Echter, gedurende de hele film blijft het verhaal steken in oppervlakkige romantische interacties, zonder echt iets memorabels of opvallends te bieden in vergelijking met andere romantische films.
lzduwnshl31abph3mx2ebndwofi 1140x570
Still 'Past Lives' via TMDB

Conclusie

De debuutfilm van de Zuid-Koreaanse cineaste Celine Song wordt overgewaardeerd en behoeft een korte bioscooprelease. De film krijgt waardering voor de rustige muziek en de mooie settings van Manhattan en Seoul. Voor de rest heeft deze arthousefilm nog enkele grote verbeterpunten, waaronder geloofwaardigere acteerprestaties. Als In-Yun – oftewel lot of voorzienigheid – bepaalt dat je deze film mag zien, voelt het meer als een lot in de loterij waar geen prijs op valt dan een hoofdprijs.
Deze film met 3 verliefde mensen had ik liever direct op Amazon Prime zien verschijnen, waar hij waarschijnlijk weinig of bij toeval bekeken zal worden. Na jaren je jeugdliefde terugvinden en weer proberen dat gevoel van toen (weer) tastbaar en invoelbaar te maken voor de filmkijker, mag verder gaan dan elkaar blijven aftasten en op vriendschappelijke wijze blijven omgaan. "Past Lives" krijgt als eindbeoordeling een 4.

Film by the Sea

"Past Lives" draait nu in de bioscoop en wordt ook vertoond tijdens het Film by the Sea festival in Vlissingen. Raadpleeg de website voor de speeldata en -tijden. Heb jij "Past Lives" al bekeken? Wat is jouw mening over deze romantische film?"
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!