"Poor Things" wint Gouden Leeuw op Filmfestival van Venetië

Films
zondag, 10 september 2023 om 16:59
ifpwos73ufqfyy82mj1glkcbn8h scaled

Triomfantelijke Overwinning voor Film met Emma Stone

Het filmfestival van Venetië staat bekend om zijn eclectische mix van films, variërend van mainstream blockbusters tot vernieuwende kunstwerken. Het is dan ook geen verrassing dat de bizarre sciencefictionkomedie "Poor Things," geregisseerd door de getalenteerde Griekse filmmaker Yorgos Lanthimos, de Gouden Leeuw, de hoofdprijs van het festival, in de wacht sleepte.
De film stak er opvallend bovenuit qua originaliteit, onderwerp en amusementswaarde, en liet veel andere concurrenten in de hoofdcompetitie ver achter zich. Terwijl gerenommeerde regisseurs zoals Michael Mann en David Fincher degelijke, maar minder overweldigende films presenteerden, wist "Poor Things" het publiek en de jury te betoveren met zijn unieke visie.
tof2n9q3stu6lgg6e79yc1agyeq 1140x570
Still 'Poor Things' via TMDB

Victoriaans Londen en Steampunk Europa

Het plot van "Poor Things" draait om Bella, gespeeld door de getalenteerde Emma Stone, een vrouw in het Victoriaanse Londen van weleer. Bella ondergaat een levensveranderende ingreep waarbij een Frankensteinachtige chirurg, vertolkt door Willem Dafoe, haar hersenen vervangt door die van een kind. Wat volgt is een reis vol avontuur, ontdekking en seksualiteit terwijl Bella door een steampunkversie van Europa reist.

Openhartige Benadering van Seksualiteit

Een opvallend aspect van "Poor Things" is de openhartigheid waarmee regisseur Lanthimos en actrice Emma Stone omgingen met de seksuele aspecten van de film. Lanthimos benadrukte het belang van het respecteren van het karakter van Bella en haar reis naar zelfontdekking. Hij verklaarde: "We wilden zeker zijn dat Emma zich comfortabel voelde met haar lichaam, met het naakt voor de camera verschijnen en het spelen van dergelijke scènes. Maar zodra het over seksscènes ging, zei ze onmiddellijk: 'Natuurlijk, het draait allemaal om Bella. We doen wat nodig is'.
8n011hnulsfchkpl9vkc58gvsrp 1140x570
Still 'Poor Thing' via TMDB

Een Staande Ovatie van Acht Minuten

Hoewel Emma Stone en haar collega's afwezig waren vanwege een de stakingen in Hollywood, omhelsde het publiek de film met open armen. Na afloop van de vertoning brak een staande ovatie uit dat maar liefst acht minuten aanhield. Dit is een weerspiegeling van het buitengewone vakmanschap van Lanthimos en het indrukwekkende acteerwerk van Stone en haar medecast. Het is dan ook geen verrassing dat "Poor Things" als de onbetwiste winnaar uit de bus kwam op het prestigieuze festival.

Broedplaats voor Grensverleggende Cinema

Deze overwinning is niet alleen een triomf voor de cast en crew van "Poor Things," maar ook een erkenning van de unieke visie en creatieve moed die Yorgos Lanthimos naar het witte doek brengt. Het festival van Venetië heeft wederom bewezen een broedplaats te zijn voor grensverleggende cinema en heeft de wereld een film geschonken die niet snel vergeten zal worden.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!