Netflix heeft opnieuw voor opschudding gezorgd met de release van de historische dramafilm Mary. Onder regie van D.J. Caruso (I Am Number Four) en met Anthony Hopkins als de tirannieke koning Herodes, biedt de film een verrassende hervertelling van het Bijbelse kerstverhaal, gezien door de ogen van Maria van Nazareth. Maar ondanks de sterrencast en het visuele spektakel, is de release een magneet voor controverse.
In Mary volgen we Maria (Noa Cohen), een jonge vrouw die haar wereld op haar kop ziet staan na een ontmoeting met de engel Gabriël. Hij vertelt haar dat zij de moeder van de Messias zal worden. Terwijl haar gemeenschap haar afwijst en koning Herodes de pasgeboren Jezus probeert uit te schakelen, vlucht Maria samen met Jozef (Ido Tako) om haar kind te beschermen tegen het noodlot. Anthony Hopkins schittert als Herodes en zet de meedogenloze heerser neer met een boeiende complexiteit. Maar ondanks zijn overtuigende spel, draait de discussie vooral om de casting en de gewaagde keuzes in het script.
De rol van Maria wordt gespeeld door de Israëlische actrice Noa Cohen, en dat is voor veel mensen een heet hangijzer. Op sociale media klinkt scherpe kritiek: "Eerst haalt Netflix al de Palestijnse content offline, en nu casten ze een Israëlische actrice in een film over Maria, terwijl haar landgenoten de geboorteplaats van Christus bombarderen? Boycot dit."
Ook de creatieve vrijheden die de film neemt met het originele Bijbelse verhaal vallen niet overal in goede aarde. Sommige religieuze kijkers zijn keihard in hun oordeel: "Twee minuten in en Mary is al godslasterlijk," aldus een katholieke X-gebruiker.
Toch krijgt de film ook lof. Een kijker beschreef het als "verrassend krachtig" en prees hoe de nieuwe context Maria’s worstelingen en geloof sterker liet resoneren. Een ander wees op de historische accuraatheid van de casting: "Maria wás een Joodse vrouw uit Israël. Waarom is dit een probleem?" Wat je mening ook is, één ding is zeker: Mary zorgt voor discussie. Of het nu gaat om de casting, de interpretatie van het verhaal, of de politieke ondertonen – deze film laat niemand koud.
Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete Netflix-series, word lid van onze Alles over Netflix Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!