Duistere kerst-slasher over een gemaskerde moordenaar vanaf vandaag te zien op Netflix

Films
zondag, 15 december 2024 om 18:00
2uuhiwbwkekeaxvrqezhjjzdrdn

Vanaf vandaag is Black Christmas (2019) te zien op Netflix, een frisse maar losjes gemaakte tweede remake van de iconische slasher uit 1974. Dit keer staat Sophia Takal aan het roer, die samen met April Wolfe ook het script schreef. Waar het origineel een klassieker in het slasher-genre is, probeert deze versie wat nieuws, al zijn de meningen sterk verdeeld over de uitwerking hiervan.

De film speelt zich af op het fictieve Hawthorne College, waar een groep vrouwelijke studenten wordt opgejaagd door een gemaskerde moordenaar. Riley Stone (Imogen Poots), de hoofdpersoon, heeft nog steeds te maken met het trauma van een aanranding door een president van een studentenvereniging. Samen met haar huisgenoten Kris (Aleyse Shannon) en Marty (Lily Donoghue) belandt ze in een reeks angstaanjagende situaties. Ze ontdekken al snel dat de moorden iets te maken hebben met een sinistere kracht die de campus in zijn greep houdt.

De opnames begonnen in juni 2019, met Jason Blum als producent via Blumhouse Productions. Met een bescheiden budget van $5 miljoen werd de film in slechts 27 dagen opgenomen in Otago, Nieuw-Zeeland. De première vond plaats op vrijdag de 13e december 2019.

Helaas vielen de opbrengsten tegen. Wereldwijd haalde Black Christmas $18,5 miljoen op, genoeg om de kosten te dekken, maar het openingsweekend leverde slechts $4,2 miljoen op, veel minder dan de verwachte $10-12 miljoen.

De kritieken waren verdeeld. Op Rotten Tomatoes scoort de film slechts 39%. Hoewel de feministische boodschap werd geprezen, vonden critici dat de uitwerking vaak oppervlakkig was. Ook het publiek was niet direct enthousiast: CinemaScore gaf een "D+" en bij PostTrak scoorde de film 1,5 van de 5 sterren.

Maar ach, dat mag de pret niet drukken. Als je van hersenloze slasherfilms houdt, is deze een prima keuze als tussendoortje voor de feestdagen. Het unieke aan Black Christmas is de duidelijke feministische boodschap. Machtsmisbruik en onderdrukking van vrouwen krijgen een plek, wat een interessante laag toevoegt aan het traditionele slasher-genre.

Hoewel de film zeker enkele sterke scènes heeft, blijft de vraag of hij zijn boodschap volledig weet over te brengen. Zoals vaker met films die maatschappelijke thema’s behandelen, is het een uitdaging om het verhaal en de boodschap in balans te houden. Veel critici vonden dat Black Christmas daar tekortschiet. Maar hé, aan jou de keuze: you hate it, or love it!

Blijf op de hoogte van jouw favoriete Netflix-films en -series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete Netflix-series, word lid van onze Alles over Netflix Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!