Astrofysicus Neil deGrasse Tyson heeft in de podcast StarTalk zijn lijst met favoriete sci-fi-films uit de doeken gedaan. Zoals je van hem mag verwachten, combineert hij bewondering voor wetenschappelijke accuratesse met een scherpe blik op wat er soms flink misgaat. Maar wees gerust: niet alles hoeft perfect te zijn om Tysons goedkeuring te krijgen.
Op nummer één staat 2001: A Space Odyssey. Deze iconische film van Stanley Kubrick, gebaseerd op een verhaal van Arthur C. Clarke, is volgens Tyson de blauwdruk voor alle sci-fi die erop volgde. "Het voelt misschien vreemd aan," zegt hij, "maar de invloed ervan op zowel de filmindustrie als de wetenschap is onmiskenbaar."
The Matrix is een andere favoriet. Tyson roemt het verhaal en de filosofische diepgang van deze cultklassieker, maar heeft zo zijn bedenkingen bij de logica van de machines die mensen als energiebron gebruiken. "De energie die nodig is om mensen in leven te houden, zou efficiënter gebruikt kunnen worden door direct te putten uit wat ze eten," merkt hij op.
Voor Tyson is The Martian met Matt Damon de meest wetenschappelijk accurate film ooit gemaakt. Van de praktische overlevingstechnieken tot de weergave van Mars: The Martian laat zien hoe wetenschap cruciaal is voor het menselijk overleven.
Tyson, groot fan van regisseur Christopher Nolan, prijst Interstellar voor de manier waarop complexe natuurkundige concepten zoals tijd en zwaartekracht in beeld worden gebracht. "Het is een meesterwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in de grenzen van de wetenschap," aldus de astrofysicus.
Hoewel Gravity met Sandra Bullock en George Clooney wat wetenschappelijke missers bevat, ziet Tyson ook de charme ervan. Hij haalt bijvoorbeeld de bekende scène aan waarin Bullocks personage Clooney niet kan redden. "In een vacuüm is een kleine beweging genoeg om iemand naar je toe te trekken," legt hij uit, maar voegt eraan toe dat de visuele pracht veel goedmaakt.
Ook oudere films zoals The Day the Earth Stood Still (1951) en The Blob (1958) hebben een plekje in zijn hart dankzij hun creatieve benadering van buitenaards leven. En dan is er natuurlijk Back to the Future (1985), dat volgens Tyson simpelweg het beste tijdreisverhaal aller tijden is.
Niet alles kan op Tysons goedkeuring rekenen. Films zoals Armageddon krijgen er flink van langs. De film overtreedt "meer natuurwetten per minuut dan welke andere film ook," zegt hij. Toch erkent hij dat wetenschappelijke accuratesse niet altijd nodig is om van een goede sci-fi-film te genieten.
Benieuwd naar zijn volledige lijst én commentaar? Check de aflevering van StarTalk hieronder en laat ons vooral weten wat volgens jou de beste sci-fi-film aller tijden is.
Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete films, series en games, word lid van onze Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!