Het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, bekend van films zoals Bad Boys for Life en Patsers, heeft een nieuw project aangekondigd: een film over het tragische verhaal van Sanda Dia, de 20-jarige student die in 2018 overleed na een gewelddadige ontgroening aan de Katholieke Universiteit Leuven.
De film, die wordt geproduceerd door het Brusselse productiehuis Komoko, zal gebaseerd zijn op de boeken Ze hebben mijn zoon vermoord van Sanda’s vader, Ousmane Dia, en De doop die leidde tot de dood van journalist Pieter Huyberechts.
Sanda Dia, een student ingenieurswetenschappen, kwam om het leven na een extreem zware ontgroening door de studentenvereniging Reuzegom. Tijdens de ‘doop’, zoals ze een ontgroening noemen in België, werd hij gedwongen een levende goudvis te slikken, grote hoeveelheden visolie te drinken en alcohol te consumeren. Hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis aan de gevolgen van de mishandeling.
Zijn dood leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging in België, vooral omdat de 18 betrokken leden van Reuzegom geen gevangenisstraf kregen. In plaats daarvan kregen ze een taakstraf van 200 tot 300 uur en een boete van ongeveer 430 euro.
Adil El Arbi en Bilall Fallah, die zelf Belgische roots hebben, benadrukken dat het verhaal van Sanda Dia hen diep heeft geraakt. “Net als iedereen waren we geschokt door wat Sanda tijdens die twee dagen is overkomen,” zeggen de regisseurs. “Toen we in contact kwamen met zijn vader, Papis Dia, waren we onder de indruk van zijn moed en zijn vastberadenheid om te vechten voor gerechtigheid. Deze film is een liefdesbrief van hem aan Sanda. We herkennen onszelf in Sanda en onze ouders in Papis.”
De dood van Sanda Dia heeft in België en daarbuiten veel discussie opgeroepen over de cultuur van studentenverenigingen en de straffeloosheid die vaak gepaard gaat met dergelijke incidenten.
Adil El Arbi en Bilall Fallah, die recentelijk nog Bad Boys: Ride or Die en de coming-of-age film Gangstas regisseerden, hebben bewezen dat ze complexe en emotioneel geladen verhalen op een krachtige manier kunnen vertellen. Met dit nieuwe project zetten ze hun reputatie voort als filmmakers die niet schuwen om maatschappelijke thema’s aan te kaarten.
Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete films, series en games, word lid van onze Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!