The Nerd Shepherd

Acteurs en filmstudio’s bereiken voorlopig akkoord: Hollywood-staking voorbij

Hollywood-staking SAG-AFTRA

Na een periode van vier maanden stilstand in de Amerikaanse filmindustrie hebben acteurs die lid zijn van de vakbond SAG-AFTRA een voorlopig akkoord gesloten met de overkoepelende organisatie van studio’s, waaronder Netflix en Walt Disney. Dit markeert het einde van de langdurige staking die in juli begon en die tot een stilstand van Hollywoodproducties heeft geleid.

Op vrijdag zal het voorlopige akkoord worden besproken tussen de vakbond en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Indien de leden hun goedkeuring verlenen, kan Hollywood voor het eerst sinds mei weer op volle kracht opereren. De officiële beëindiging van de staking staat gepland voor middernacht lokale tijd, zoals aangekondigd door SAG-AFTRA.

LEES OOK | Spannende gameverfilming uit 2016 nu opnieuw te zien via Prime Video

Foto 'Hollywood Sign' via Wikimedia Commons
Foto 'Hollywood Sign' via Wikimedia Commons

Gelanceerd door meer dan 160.000 vakbondsleden, eiste de staking onder andere een verhoging van het minimumloon, een aandeel in de opbrengst van streamingdiensten, en bescherming tegen digitale replicatie, met name door kunstmatige intelligentie (AI). Het voorlopige akkoord omvat nu de meest substantiële verhoging van het minimumloon in veertig jaar, toegekende bonussen uit streamingopbrengsten, en aanzienlijk verhoogde bijdragen aan pensioen en gezondheidszorg voor de acteurs.

Een opmerkelijke toevoeging aan het akkoord is een regeling voor het gebruik van kunstmatige intelligentie, waarbij acteurs de garantie hebben dat ze toestemming moeten geven voordat er een digitale replica van hen wordt gemaakt.

Foto "SAG-AFTRA" via Wikimedia Commons
Foto "SAG-AFTRA" via Wikimedia Commons

Zowel Hollywood als vakbond SAG-AFTRA uiten hun opluchting over het voorlopige akkoord, waarbij de vakbond het beschrijft als “een akkoord van buitengewone omvang”. De staking resulteerde in aanzienlijke vertragingen voor diverse film- en televisieproducties, met name bekende series als The Last of Us, Stranger Things, en de Game of Thrones-spin-off A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen